Příběhy zákazníků

Дигиталната трансформация на Chedraui чрез електронна търговия с хранителни стоки

Lalo Aguilar
Lalo Aguilar 23 listopadu, 2021
Дигиталната трансформация на Chedraui чрез електронна търговия с хранителни стоки

Ръстът на електронната търговия през последното десетилетие не е еднороден. Докато отрасли като електрониката и книгите я усвоиха бързо, други като модата и хранителните стоки трябваше да се справят с опасенията на някои клиенти. И все пак нарастването на популярността на услугите за доставка на храна напоследък предизвика и промяна по посока на електронната търговия с хранителни стоки, като клиентите все по-често искат доставка на същия ден и дори доставка за един час. След това пандемията от COVID-19 само ускори тази промяна в търговията на дребно. 

В този контекст хранителните стоки се превърнаха в един от отраслите, в които е най-трудно да се консолидира трайна стратегия за възприемане на дигиталното. Chedraui, един от най-големите търговци на хранителни стоки на дребно в Мексико е извлякла уроци от усилията си да приложи устойчива за бъдещето стратегия за своята електронна търговия, които можете да намерите по-долу.

Време на възможности

Предизвикателството пред търговците на хранителни стоки стана още по-голямо през последните две години, когато клиентите се стекоха към онлайн каналите, за да останат по домовете си колкото е възможно повече. Това увеличи броя на потребителите, купуващи хранителни стоки онлайн, и също така означаваше ускоряване на изпълнението на проектите за дигитална трансформация в отрасъла на хранителните стоки, давайки по-тесни времеви рамки за важните вътрешни промени.

Chedraui твърди, че е забелязала промяна в поведението на потребителите дори и след премахването на някои от ограниченията, свързани с COVID-19, като онлайн продажбите на хранителни стоки са новото нормално. 

„Налице е по-голяма мобилност и клиентите се връщат към физическите магазини, но възприемането на онлайн магазините продължава да расте и ние се радваме да видим, че онлайн покупките в някои градове представляват двуцифрени проценти. Това означава, че клиентите имат предвид този канал в своето пътуване.“ 

Анабел Крус, ръководител на електронната търговия и omnichannel в Chedraui.

Сантяго Наранхо, президент на VTEX за Латинска Америка, подчертава, че пандемията е довела до възприемането на електронната търговия от по-възрастната демографска група от населението – тази която има покупателна способност и изисква по-добро потребителско изживяване. Това увеличава значението на някои функции като геолокализация и omnichannel решения, които позволяват по-кратко време за вземане и доставка.

Да заложиш всичко на един канал

Наранхо казва, че самите потребители са се превърнали в omnichannel и не обръщат особено внимание на това къде взаимодействат с дадена компания, а на това колко са доволни от конкретното взаимодействие. 

Тази нова парадигма изисква онлайн пазаруване, базирано на гъвкавост, тъй като един и същ клиент може да се обърне към физическия и към онлайн магазина с различни „мисии за пазаруване“, според ръководителя на електронната търговия на Chedraui. Така че мисията на търговеца с хранителни стоки е да осигури възможно най-много точки за контакт със заинтересованите клиенти.

Всички тези точки за контакт трябва да комуникират безпроблемно, тъй като работят като различни страни на изживяването на един и същ клиент и трябва да се допълват взаимно. Тази способност е особено предизвикателство в отрасъл с голяма ротация на продуктите като търговията с хранителни стоки. 

Дигиталната трансформация изисква също и компаниите, които са експерти в областта на веригите за доставки и обработката на храни и напитки, да се превърнат в експерти в дигиталните услуги и грижата за клиентите. Крус подчертава, че нейната компания може да прави грешки, но те трябва да бъдат коригирани възможно най-скоро, така че клиентът да получи най-доброто изживяване при покупка.

„Въпросът е как да променим начина, по който сме правили нещата, и как да разчитаме на най-добрата налична технология, за да го направим. В крайна сметка това, което трябва да намерим, са различни процеси за свързване на всички механизми, с които разполагаме.”

Анабел Крус, ръководител на електронната търговия и omnichannel в Chedraui.

Тази гъвкавост изисква постоянна връзка между поръчките, складовите наличности, POS, OMS, плащанията и т.н. От своя страна Крус подчертава, че постигането на това изисква комбинация между модифициране на вътрешните процеси и избор на най-добрата технология (включително платформа за електронна търговия), която може да помогне да се възползвате от всички налични в сферата на електронната търговия с хранителни стоки предимства.

И не на последно място, процесът на усъвършенстване на изживяването при пазаруване има силен съюзник – данните. Онлайн пазаруването улеснява компаниите в персонализирането на информацията, която изпращат на клиентите, за да я съгласуват по-добре с това, което всеки от тях купува. Като купувачи ние се приближаваме до бъдеще, в което всички продажби, комуникации и промоции, които виждаме от търговеца на дребно, са в пълно съответствие с продуктите, които ни интересуват най-много. 

Да предложиш на клиентите царско отношение

Основният показател за измерване на успеха в този процес са отзивите на клиентите. Наличието на ясна представа за това кое клиентът оценява най-много по време на пазаруването и кое е основното уязвимо място според него може да помогне за усъвършенстване на цялостното изживяване отвъд плана. 

Крус казва, че в опита си да затвърди още повече позицията си на лидер в продажбите на хранителни стоки, Chedraui е избрала VTEX като стратегически партньор благодарение на големите ѝ познания в сектора и на технологичното решение, което вече предвижда бъдещето на търговията на дребно с хранителни стоки.

„VTEX разполагаше с експертния опит и вече беше решила някои от идентифицираните от нас проблеми, за които се нуждаехме от решение възможно най-скоро. Тези решения бяха тествани в други страни и щяха да ни помогнат да ускорим приемането и внедряването в нашите бизнес процеси. Това е голяма промяна и всичко трябва да работи перфектно.“

Анабел Крус, ръководител на електронната търговия и omnichannel в Chedraui.

Миналата година търговците на хранителни стоки в Латинска Америка отбелязаха онлайн участие от около 1%. Тази година цифрата е скочила до 4%, а някои търговци на дребно отбелязват двуцифрени числа. Дори и след пандемията това изглежда идеалната възможност за онлайн търговията да спечели превес. Може би за хората фактът, че нямат възможност сами да си изберат авокадото, вече отдавна не е проблем.

Číst dál: Související články
Příběhy zákazníků

Jak firma Empório da Cerveja zvýšila své tržby investicí do regionalizace a temných prodejen

Firma VTEX umožnila Ambev Ecommerce ztrojnásobit v některých brazilských regionech příjmy a posílit svou hodnotovou nabídku Empório da…

Mariana Boese
Mariana Boese
Příběhy zákazníků

Společnost Swift a výzvy omnichannel strategie v oblasti obchodu s hluboce zmrazenými potravinami

Společnost Swift je průkopníkem tvorby kvalitních postupů hlubokého zmrazování potravin podléhajících rychlé zkáze. Podporuje také rozvoj celého svého…

Elias Moura
Elias Moura
Příběhy zákazníků

Společnost Bauducco plánuje v rámci expanze svého působení na trh B2B s platformou VTEX zdvojnásobit výnosy z oblasti ecommerce

Potravinářská společnost sází na růst korporátních prodejů díky podpoře digitálních kanálů před svátky Bauducco, jedna z nejtradičnějších potravinářských…

Mariana Boese
Mariana Boese
Příběhy zákazníků

Jak společnost Unilever čelí výzvám trhu B2B

Trh B2B v Brazílii i na celém světě podstupuje intenzivní a zrychlený transformační proces, který se vyznačuje zaváděním…

Elias Moura
Elias Moura
Příběhy zákazníků

Společnost Samsung Electronics akceleruje svou ecommerce strategii v Latinské Americe se společností VTEX

Jihokorejský gigant Samsung Electronics si vybral řešení VTEX IO, aby sladil svou komplexní ecommerce architekturu, implementoval sofistikované funkce…

Mariana Boese
Mariana Boese
Příběhy zákazníků

Elektronické obchodování DTC společnosti Motorola na Blízkém východě vzrostl o 300%

Během pandemie COVID-19 se příjmy z online prodeje na Blízkém východě zdvojnásobily z 22,4 miliardy amerických dolarů v roce…

Shasha Yao
Shasha Yao
Příběhy zákazníků

Mazda Motor Europe si vybrala VTEX pro svá digitální tržiště ve 22 zemích

Automobilový průmysl stojí na prahu nové digitální éry a společnost Mazda Motor Europe chce stát v čele této…

Andreea Pop
Andreea Pop
Příběhy zákazníků

Elektronický obchod firmy Electrolux splnil všechny cíle plánované na pět let jen za rok a půl

Vytvoření a konsolidace digitálního prodejního kanálu je plán, na kterém mnoho firem začalo pracovat před mnoha lety. V…

Miguel Garzón
Miguel Garzón
Zobrazit více